Rizoto se šafránem, krevetami a chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto se šafránem, krevetami a chřestem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 36190 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
8 ks | Chřest zelený |
6 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř bílý |
8 ks | Rajčata |
280 g | Rýže loupaná |
2 g | Šafrán |
80 g | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
2 špetka | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno bílé |
800 ml | Voda pitná |
80 g | Krevety tygří - loupané |
14 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 42,2mg |
Draslík | 560,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 2,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Pepř bílý, Rajčata, Rýže loupaná, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Olej olivový extra panenský, Šafrán, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto se šafránem, krevetami a chřestem postup přípravy receptu:
1 | Chřest oškrábeme škrabkou a povaříme ho 3 minuty ve 400 ml osolené vroucí vody. Poté ho vyndáme a ochladíme ve studené vodě. |
2 | Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme je. Z chřestu odkrojíme špičky, které použijeme na konečnou ozdobu. Zbylé výhonky nakrájíme na malá kolečka. |
3 | Ve druhém hrnci zpěníme na 4 lžicích oleje nasekanou šalotku, poté k ní přidáme rýži a několik minut restujeme. K orestované rýži přilijeme bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme špetku šafránu, pepř, na kousky nakrájený chřest a vše zalijeme zbylou vodou. Na mírném plameni vaříme 15 minut. Směs uvaříme tak, aby bylo vše měkké, ale aby rýže nebyla rozvařená. Potom hrnec sundáme z ohně, přimícháme 10 g másla a strouhaný sýr. |
4 | Na 2 lžících olivového oleje osmahneme krevety s česnekem a špetkou tymiánu dozlatova. Vše přidáme do rizota spolu se špičkami chřestu a půlkou rajčat a krevet. Potom do rizota zamícháme zbylé máslo a rizoto rozdělíme na talíře. Naporcované rizoto ozdobíme zbytkem rajčat a krevet a posypme strouhaným sýrem. Podáváme horké. |