Kaše z prosa s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kaše z prosa s ořechy
Kaše z prosa s ořechy
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 36198 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Cukr krystal |
20 g | Cukr vanilka |
200 g | Máslo čerstvé |
1,5 l | Mléko čerstvé polotučné |
100 g | Ořechy vlašské |
300 g | Proso - obilky |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
100 g | Švestky |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 121,8mg |
Draslík | 226,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Ořechy vlašské, Proso - obilky, Strouhanka, Sůl, Švestky, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko čerstvé polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kaše z prosa s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Proso vícekrát opereme v horké vodě, scedíme, osolíme a zalijeme mlékem. Přidáme vanilkový cukr, cukr krystal, pomleté ořechy a za častého míchání vaříme 30 minut. |
2 | Uvařenou kaši vylijeme do máslem vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče, na vrch naskládáme švestky, rozmixujeme vejce s 5 dl mléka a přelijeme kaši. Vložíme do horké trouby a podle vlastního uvážení zapečeme do růžové a křupavé kůrky. Když je kaše upečená, nakrájíme na porce. V pánvi rozehřejeme máslo, kterým poléváme kaši. |
Poznámka
Kaši podáváme teplou, ale lze také studenou. Na talíř položíme porci kaše, polijeme máslem a ozdobíme mátou, která jídlu dodá zvláštní aroma.