Domácí tlačenka - bachořica - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 310 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí tlačenka - bachořica
Domácí tlačenka - bachořica
Celkový čas: | 310 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 270 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36228 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
250 g | Játra vepřová |
5 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
500 g | Vepřová kůže |
2 kg | Vepřová plec |
2 ks | Vepřové nožičky |
1 ks | Vepřový jazyk |
2 kg | Vepřový lalok |
17 l | Voda pitná |
zálivka na tlačenku | |
---|---|
30 g | Česnek |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
500 ml | Masový vývar |
3 g | Nové koření mleté |
10 g | Pepř černý mletý |
80 g | Sůl |
Domácí tlačenka - bachořica | |
250 g | Vepřové srdce |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 493,7mg |
Draslík | 936,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Játra vepřová, Nové koření celé, Pepř černý celý, Vepřová plec, Vepřové nožičky, Vepřový jazyk, Voda pitná, Česnek, Majoránka, Sůl, Vepřové srdce mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vepřová kůže, Vepřový lalok, Masový vývar, Nové koření mleté, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí tlačenka - bachořica postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra. |
2 | Do velkého hrnce dáme všechno maso, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celé 2 cibule, zalijeme vodou (asi 5-6 litrů) a pomalu vodu přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme přibližně 50 minut. Vyjmeme maso, aby nebylo úplně měkké. Pokud jsou uvařená játra, vyjmeme je též. Ostatní vaříme ještě dalších 40-60 minut. |
3 | Libové a tučné maso pokrájíme na kostky o velikosti sousta. Játra a srdce na malé kostičky, jazyk sloupneme a pokrájíme na kostky. Obrané maso z nožiček a kůže pomeleme na masovém strojku a vše dáme do velké mísy. |
4 | Scezený vývar (500 ml) z masa ochutíme solí, pepřem, majoránkou, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a maso zalijeme, dobře promícháme. Směsí naplníme umělá střeva na tlačenku (dají se v řeznictví koupit). Dobře uzavřeme a dáme vařit do většího hrnce s 5-6 litry vody. Tlačenka musí být ponořená. |
5 | Vaříme přibližně 2-2.5 hodiny při 90°C. |
6 | Uvařenou tlačenku položíme do studené vody (4-5 litrů), pak ji vyjmeme, osušíme, dáme na vál, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout. |