Birjání z garnátů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 195 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Birjání z garnátů
Celkový čas: | 195 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 36493 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
500 g | Garnát obecný |
1 kávová lžička | Hořčičné semínko |
2 ks | Hřebíček |
1 polévková lžíce | Hrozinky |
3 dl | Jogurt krémový bílý natur |
2 ks | Kardamom |
3 dl | Kokosové mléko |
2 kávová lžička | Koriandr celý |
1 kávová lžička | Kurkuma |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
225 g | Rýže Basmati |
1 kávová lžička | Šafrán |
2 ks | Šalotka |
10 g | Skořice celá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 dl | Voda pitná |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 128,8mg |
Draslík | 485,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Hořčičné semínko, Hřebíček, Hrozinky, Kardamom, Kokosové mléko, Koriandr celý, Kurkuma, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Šalotka, Skořice celá, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Jogurt krémový bílý natur, Rýže Basmati, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Birjání z garnátů postup přípravy receptu:
1 | Do vlažné vody namočíme šafrán na 10 minut. Do hmoždíře dáme česnek, šalotku, zázvor, koriandr, hřebíček, kardamom, kurkumu, sůl, skořicovou kůru, chilli papričku a rozdrtíme. |
2 | V pánvi rozehřejeme olej a přidáme hořčičná semínka. Přidáme garnáty a minutu smažíme. Vmícháme směs koření, kokosové mléko a jogurt. Povaříme 20 minut. |
3 | Rýži dáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Vaříme 12 minut, poté scedíme a necháme okapat. Garnáty navršíme rýží, posypeme sultánkami a pokapeme rýži vodou se šafránem. Zakryjeme pánev utěrkou a přes ni dáme poklici, sundáme z ohně a necháme stát 5 minut. |
4 | Poté okamžitě podáváme. |