Dušené skopové na rajčatech - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené skopové na rajčatech
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 36500 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
20 g | Cukr krupice |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
50 g | Mrkev kořen |
1 dl | Olej rostlinný |
6 g | Paprika mletá sladká |
50 g | Petržel kořen |
60 g | Protlak rajčatový |
600 g | Rajčata |
1400 g | Skopová kýta |
150 g | Slanina vepřová |
2 dl | Smetana 12% (konzumní) |
90 g | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Na marinádu | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
100 g | Mrkev kořen |
1 dl | Ocet kvasný lihový |
100 g | Petržel kořen |
10 g | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 18,2mg |
Draslík | 331,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,7mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cukr krupice, Olej rostlinný, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Rajčata, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Skopová kýta, Smetana 12% (konzumní), Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené skopové na rajčatech postup přípravy receptu:
1 | Skopové maso vložíme do keramické nádoby, obložíme nastrouhanou kořenovou zeleninou, česnekem a cibulí, zalijeme vodou s octem a solí a necháme 2 dny marinovat. |
2 | Uleželé maso vyjmeme, očistíme od zeleniny, prošpikujeme polovinou slaniny a potřeme solí, paprikou a prolisovaným česnekem. Druhou polovinu slaniny vyškvaříme na pánvi, vložíme maso a opečeme ze všech stran. Potom přendáme do kastrolu včetně vypečené slaniny, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, trochu oleje, podlijeme vodou a dusíme zakryté pozvolna asi hodinu a půl, podle potřeby podléváme. Přidáme nakrájená rajčata a dusíme ještě půl hodiny, až je maso dokonale měkké. Maso vyjmeme, šťávu scedíme, do čisté omáčky přidáme protlak a smetanu s moukou. Povaříme, případně dosolíme, dosladíme. Maso nakrájené na plátky vrátíme do omáčky a podáváme s vhodnou přílohou. |
Poznámka
Maso je nutné nechat 2 dny uležet.