Králík v houbové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík v houbové omáčce
Králík v houbové omáčce
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36513 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
70 g | Houby sušené |
800 g | Králík |
1 polévková lžíce | Libeček |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Nové koření celé |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
400 g | Rýže dušená |
3 dl | Smetana zakysaná15% |
2 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 178,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Rýže dušená, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Houby sušené, Králík, Libeček, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Pepř citronový, Petržel kudrnka, Smetana zakysaná15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík v houbové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Omyté sušené houby namočíme asi na 1 hodinu do studené vody (3 dl). |
2 | Jeden den odložené maso z mladého králíka (stehna, hřbet) vykostíme, odblaníme, omyjeme a osušíme. Maso rozkrájíme na plátky, naklepeme ho, osolíme (1.5 lžičky), posypeme citronovým pepřem a obalíme v hladké mouce (10 g). |
3 | V hrnci, na rozpáleném oleji s máslem, plátky masa orestujeme dozlatova z každé strany. Poté k masu přilijeme houby i s vodou, ve které jsme je máčeli a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 25-30 minut. Ještě do vývaru přidáme očištěnou cibuli, bobkový list, malou snítku celerové nati a libečku, které svážeme nití (po jedné lžíci) a 4 kuličky nového koření. |
4 | V kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku a když je králík měkký, vyjmeme koření, snítky bylinek a přimícháme připravenou smetanu. Za stálého míchání povaříme 3-4 minuty, dochutíme solí, cukrem a můžeme přimíchat 1-2 lžičky octa. Nakonec přidáme petrželku, promícháme a podáváme s dušenou rýží. |