Valašské pečené kuře se žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašské pečené kuře se žampiony
Valašské pečené kuře se žampiony
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 36518 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Česnek |
1 polévková lžíce | Kerblík |
100 g | Klobása uzená |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
3 kávová lžička | Koření grilovací |
1,2 kg | Kuře |
200 g | Máslo čerstvé |
100 g | Moravské uzené maso |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 ks | Rajčata |
4 ks | Šalotka |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 špetka | Sůl mořská |
5 dl | Voda pitná |
130 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 305,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,9mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 61,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kerblík, Kmín drcený, Kuře, Rajčata, Šalotka, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása uzená, Koření grilovací, Máslo čerstvé, Moravské uzené maso, Pepř černý mletý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašské pečené kuře se žampiony postup přípravy receptu:
1 | Kuře dobře omyjeme a rozporcujeme. Každý díl osolíme (asi 0.5 lžíce celkem), posypeme grilovacím kořením, drceným kmínem a dáme do pekáče. Kuře obložíme plátky másla (150 g), podlijeme 2-3 dl vody a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220 °C přibližně 50-60 minut za častého polévání výpekem. Během pečení přilijeme k výpeku asi 1-2 dl vody. |
2 | Mezitím očistíme a omyjeme šalotku, žampiony, česnek a kerblík. Šalotku a žampiony pokrájíme na plátky. Česnek prolisujeme. Kerblík pokrájíme nadrobno. Moravské uzené pokrájíme na malé kostky, klobásu nakrájíme na kolečka. Omytá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. |
3 | V pánvi na másle (50 g) podusíme šalotku, pak k ní přidáme žampiony, posolíme je a posypeme pepřem a krátce dozlatova osmažíme. Přidáme moravské maso s klobásou, rajčata, promícháme a vše společně dusíme asi 5 minut. Před koncem přimícháme kerblík. |
4 | Upečené kuře dáme na talíře, ozdobíme dušenou směsí se žampiony a podáváme. |
Poznámka
K valašskému pečenému kuřeti podáváme vařené brambory nebo dušenou rýži.