Pečené brambory s chřestem a omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené brambory s chřestem a omáčkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 36548 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
600 g | Brambory |
500 g | Chřest bílý |
500 g | Chřest zelený |
1 kostka | Cukr kostkový |
2 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
300 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
2 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
2 kávová lžička | Šťáva citrónová |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 366,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,5mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 120,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Chřest bílý, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Rozmarýn čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Cukr kostkový, Máslo čerstvé, Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené brambory s chřestem a omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme v osolené vodě. Chřest oloupeme, |
2 | a bílý chřest vaříme v osolené vodě s kostkou cukru |
3 | a lžící másla asi 15 minut. Po 3 minutách přidáme |
4 | chřest zelený a vaříme, dokud chřest nezměkne. Potom jej necháme chvilku okapat. |
5 | Uvařené brambory nakájíme na čtvrtky, opečeme na pánvi a ochutíme špetkou pepře a nasekaným rozmarýnem. Podáváme tak, že na ohřátých talířích urovnáme vařený chřest, který zalijeme omáčkou a k politému chřestu upravíme opečené brambory. Podáváme teplé. |
6 | Omáčka: |
7 | V míse rozmícháme vejce s vínem a ručním šlehačem umícháme ve vodní lázni směs do pěny. Dbáme, aby se voda nevařila. Potom za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku jemmně ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou. |