Králík po valašsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík po valašsku
Králík po valašsku
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36550 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
150 g | Hříbky čerstvé |
800 g | Králičí maso |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
400 g | Rýže dušená |
60 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
23 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 124,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hříbky čerstvé, Králičí maso, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Rýže dušená, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík po valašsku postup přípravy receptu:
1 | Maso z mladého králíka (hrudí, plec) odblaníme, vykostíme, omyjeme a naporcujeme. Každou porci osolíme, posypeme pepřem, pálivou a sladkou paprikou a odložíme asi na 20 minut do chladničky. |
2 | Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Hříbky nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na malé kostičky. Petrželku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. |
3 | V hrnci rozpálíme olej, dáme na něj slaninu a když se začne smažit, přidáme cibuli s česnekem. Podusíme ji, přidáme hříbky, kmín, bobkový list, promícháme a vše krátce smažíme. Po 5-7 minutách přidáme porce králíka a osmažíme je z každé strany dozlatova. Potom přilijeme 2-3 dl vody a pod pokličkou dusíme asi 35 minut. Občas promícháme. Když je králík měkký, šťávu podle chuti dochutíme solí. |
4 | Porce masa rozdělíme na talíře, přiložíme dušenou rýži, kterou polijeme (i maso) šťávou s houbami, rýži ozdobíme petrželkou a podáváme. |