Florentinská vejce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Florentinská vejce
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36581 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
150 g | Cibulka jarní |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Smetana zakysaná 14% |
250 g | Špenát listový čerstvý |
3 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
4 ks | Vejce slepičí |
Omáčka | |
---|---|
30 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
3 g | Muškátový oříšek |
3 g | Pepř cayenský |
3 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
175 g | Sýr Čedar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 312,7mg |
Draslík | 608,4mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,2mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Špenát listový čerstvý, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Muškátový oříšek, Pepř cayenský, Sůl, Sýr Čedar mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Smetana zakysaná 14%, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Florentinská vejce postup přípravy receptu:
1 | Omytý špenát asi 2 minuty podusíme, až změkne. Necháme jej okapat a dáme stranou. |
2 | Omáčka:v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme, necháme 1 minutu osmahnout. Postupně přilijeme mléko, mícháme a vaříme do zhoustnutí. |
3 | Přidáme strouhaný čedar, kajenský pepř, muškátový oříšek, podle chuti osolíme a opepříme. Udržujeme v teple. |
4 | Smícháme špenát, kolečka cibulky, smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a postavíme stranou. |
5 | Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Stáhneme oheň a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme 4 minuty. Potom vejce děrovanou naběračkou vyjmeme. |
6 | Směs špenátu a cibule rozdělíme do 4 vyhřátých žáruvzdorných misek. Na ni klademe ztracená vejce, která zalijeme sýrovou omáčkou. |
7 | Omáčku posypeme parmezánem, misky umístíme 7 cm pod horký gril. Pokrm je hotový, když je celý prohřátý, sýr se roztavil a zbarvil dozlatova. Ihned servírujeme. |