Nadívaná krůta s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nadívaná krůta s jablky
Nadívaná krůta s jablky
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36602 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kg | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 ks | Hřebíček |
8 ks | Jablka |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
3,5 kg | Krůta |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
1,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
6 ks | Rohlíky bílé |
0,5 polévková lžíce | Skořice celá |
150 g | Slanina vepřová |
4 dl | Šťáva jablečná 100% |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
8 ks | Švestky sušené |
1 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 113g |
---|---|
Cholesterol | 183,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,7mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová kůra, Hřebíček, Jablka, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Skořice celá, Slanina vepřová, Sůl, Švestky sušené, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta, Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Šťáva jablečná 100% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nadívaná krůta s jablky postup přípravy receptu:
1 | Slaninu pokrájíme na hranolky. Očištěnou a omytou krůtu osolíme, prošpikujeme slaninou, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a necháme ji v chladu odpočinout. |
2 | Očistíme cibuli z vrchních hnědých slupek, ale jednu nebo 2 hnědé slupky zachováme. Cibule dáme do pekáče, podlijeme 1.5 dl vody a cibuli v předem vyhřáté troubě upečeme doměkka. Pečeme při 200°C-220°C. |
3 | Mezitím si oloupeme a omyjeme 8 ks větších sladkokyselých jablek, rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a pokrájíme na osminky. 2/3 jablek dáme do hrnce s 6 dl litry vody, přidáme hřebíček, skořici, citronovou kůru a uvaříme je doměkka (asi 10-15 minut). Omyté sušené vypeckované švestky pokrájíme na poloviny. |
4 | Rohlíky pokrájíme na kostky, dáme do mísy, zalijeme je vodou a necháme je namočené. Upečenou cibuli sloupneme, dáme do druhé mísy a rozmixujeme. Pak cibuli dáme do mísy k rohlíkům, přidáme asi 0.5 lžíce soli, černý pepř a promícháme. Ke konci přimícháme švestky. |
5 | Krůtu vyložíme 1/3 pokrájených jablek a cibulovou nádivkou. Dáme ji do pekáče, na který jsme nalili olej, přilijeme 4 dl jablečné šťávy, 1 dl bílého vína a krůtu pomalu pečeme podle velikosti 60 - 110 minut. Krůtu průběžně asi každých 15 minut poléváme výpekem. Upečená krůta má zlatohnědou křupavou kůrku. |
6 | Krůtu rozporcujeme, na talířích porci obložíme uvařenými jablky, polijeme výpekem a podáváme. |
Poznámka
Upečenou krůtu podáváme s vařenými brambory.