Hostýnské kuře s hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hostýnské kuře s hříbky
Hostýnské kuře s hříbky
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36624 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
400 g | Chléb konzumní |
200 g | Hříbky čerstvé |
250 g | Klobása ostravská |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
1 ks | Kuře |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 ks | Šalotka |
100 g | Slanina vepřová |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
80 g | Máslo tradiční |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 167,9mg |
Draslík | 866,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Kuře, Šalotka, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Klobása ostravská, Pepř černý mletý, Máslo tradiční mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hostýnské kuře s hříbky postup přípravy receptu:
1 | Omyté kuře rozporcujeme. Porce osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a dáme do pekáče, do kterého jsme na dno dali plátky slaniny. |
2 | Kuře obložíme plátky másla (50 g), přilijeme vodu a upečeme ho v troubě při 220°C dozlatova. Maso během pečení otáčíme, poléváme výpekem, pečeme přibližně 45-55 minut. |
3 | Očištěnou šalotku pokrájíme na kroužky. Čisté a omyté hříbky nakrájíme na plátky asi 3-4 cm silné. Klobásu nakrájíme na kolečka. Oloupaný česnek utřeme. |
4 | Upečené maso vyjmeme, dáme do mísy a zakryjeme, abychom ho uchovali teplé. |
5 | Do výpeku přidáme máslo, šalotku, hříbky a klobásu. Promícháme s utřeným česnekem, pekáč zakryjeme poklicí a v troubě dusíme asi 10 minut. |
6 | V topinkovači si připravíme z chleba topinky. |
7 | Na talíře rozdělíme porce upečeného kuřete, které obložíme hříbky, šalotkou a klobásou. Podáváme s topinkami. |
Moc dobré kuřátko, jde podávat jak s opečeným chlebem, tak i s bramborami. Všechny suroviny dávají jídlu fajn chuť, hříbky jde v nouzi zaměnit za žampiony. Kdo nemá rád česnek, tak ho vynechá. Pekla jsem jen při nižší teplotě, zhruba 170 - 180°C a maso jsem neotáčela. I ingrediencích je uvedeno na 10 porcí 1,25 ks kuřete, což se mi zdá málo, leda že by byli opeřenci trochu větší. Za mě palec nahoru.