Křehký smetanový závin s vanilkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký smetanový závin s vanilkovým krémem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | cerna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 36642 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
120 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
500 g | Listové těsto |
150 g | Máslo čerstvé |
220 ml | Mléko polotučné |
80 g | Rozinky tmavé |
1 špetka | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
250 g | Zakysaná smetana |
6 ks | Žemle tuková |
vanilkový krém | |
---|---|
80 g | Cukr moučkový |
2 ks | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
500 ml | Mléko polotučné |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 312,2mg |
Draslík | 101,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Listové těsto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Rozinky tmavé, Žemle tuková, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký smetanový závin s vanilkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Máslo s cukrem a se žloutky vymícháme. Nakrájené žemle namočíme do trochy mléka, prolisujeme sítem a přidáme ke žloutkové směsi. Přimícháme zakysanou smetanu, citronovou kůru, vanilkový cukr a nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli. |
2 | Lístkové těsto rozválíme a do poloviny potřeme připravenou náplní. Posypeme omytými rozinkami, okraje přehneme nahoru a těsto svineme. |
3 | Závin pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Potom závin přelijeme 200ml vroucího mléka a dopečeme. |
4 | Vanilkový krém: Žloutky, maizenu, cukr a vanilkový cukr rozmícháme v troše studeného mléka. Zbylé mléko uvedeme do varu a zvolna do něj vlijeme rozmíchanou směs. Povaříme do zhoustnutí. |
5 | Závin nakrájíme na porce a podáváme s připraveným vanilkovým krémem. |