Rýže s husími drůbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýže s husími drůbky
Rýže s husími drůbky
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36690 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,3 ks | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
80 g | Hrášek |
500 g | Husí drůbky |
80 g | Husí sádlo |
300 g | Játra husí |
1 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
8 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
220 g | Rýže dlouhozrnná |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 špetka | Sůl mořská |
1,7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 406,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 52g |
Vitamín A | 24g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 82,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hrášek, Husí sádlo, Játra husí, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Husí drůbky, Mrkev kořen, Rýže dlouhozrnná, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýže s husími drůbky postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. |
2 | Omyté husí drůbky (žaludek, krk, křídla, srdce..) dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme zeleninu, celý pepř, nové koření a sůl (0.5 lžíce). Vaříme pomalu pod pokličkou, jen aby voda mírně probublávala, přibližně 90 minut. Uvařené drůbky scedíme, vývar zachytíme. Krk a křídla vykostíme a spolu s ostatními drůbky pokrájíme nadrobno. |
3 | Očistíme ještě jednu cibuli a drobně ji pokrájíme. Husí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. |
4 | Husí syrové sádlo pokrájíme na drobné kousky a v pánvi vysmažíme na zlaté škvarky. Škvarky vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Z vyškvařeného sádla odebereme 1 lžíci, kterou dáme do druhého hrnce (budeme v něm vařit rýži). Na zbylém rozpáleném sádle zprudka restujeme husí játra z každé strany dozlatova (1-2 minuty). Osolíme je 2-3 špetkami mořské soli, opepříme bílým pepřem, odložíme do misky a uchováme v teple. |
5 | Na ten samý omastek dáme zpěnit cibuli, přimícháme pokrájené drůbky a krátce osmažíme a dochutíme solí. Čerstvý zelený (nebo mražený hrášek povaříme 1 minutu v 0.5 litru vody. Pak ho scedíme a necháme odkapat. |
6 | Dobře promytou a odkapanou rýži zlehka osmažíme v hrnci na husím sádle, které jsme odložili. Pak rýži zalijeme 5 dl vývaru z drůbků a pod pokličkou rýži vaříme 13 minut. |
7 | Do uvařené rýže přimícháme připravené drůbky s cibulí, zelený hrášek a rozdělíme porce. Na každou porci dáme lžičku škvarků, plátek restovaných husích jater a podáváme. |