Dobrý medovník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dobrý medovník
Dobrý medovník
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 36698 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
200 g | Cukr moučkový |
200 g | Džem rybízový |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
2 polévková lžíce | Máslo jihočeské |
3 polévková lžíce | Med včelí |
700 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Ořechy vlašské |
1 dl | Rum |
1 polévková lžíce | Soda jedlá |
100 g | Tuk |
4 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
---|---|
200 g | Cukr moučkový |
300 g | Máslo jihočeské |
6 dl | Mléko polotučné |
6 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
10 g | Vanilka mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 56,8mg |
Draslík | 127,8mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 58,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Ořechy vlašské, Rum, Soda jedlá, Tuk, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem rybízový, Máslo jihočeské, Mouka pšeničná hladká, Máslo jihočeské, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vanilka mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dobrý medovník postup přípravy receptu:
1 | Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, kam rozklepneme celá vejce, vysypeme kypřící prášek, přidáme tuk, cukr, med, sodu a rukama vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři díly. Každý díl válečkem rozvalíme na plát o velikosti plechu a vysoký 5 mm. Plech vymažeme máslem, na něj rozložíme vyvalený díl, propícháme vidličkou a každý zvlášť upečeme v teplé troubě. |
2 | Upečené platy potřeme rumem, natřeme náplní, naskládáme je na sebe a necháme celou noc v chladu odležet. Druhý den povrch potřeme rybízovým džemem, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme pomletými ořechy a nakrájíme na řezy. |
3 | Náplň: Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku, cukr osmažíme, přilijeme mléko, vanilku a ještě teplé dobře rozmixujeme. |
Poznámka
Nakrájené řezy servírujeme na dezertním talířku a polijeme karamelem nebo čokoládovou polevou.