Pečená husí stehna s kroupami a hrachem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená husí stehna s kroupami a hrachem
Pečená husí stehna s kroupami a hrachem
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36708 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
400 g | Hrách |
4 polévková lžíce | Husí sádlo |
900 g | Husí stehna |
1,5 kávová lžička | Kmín celý |
200 g | Kroupy ječné |
2 kávová lžička | Majoránka |
300 g | Okurky nakládané |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 kávová lžička | Sůl |
2,2 l | Voda pitná |
2 dl | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 20,0mg |
Draslík | 171,1mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Husí sádlo, Kmín celý, Majoránka, Okurky nakládané, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách, Husí stehna, Kroupy ječné, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená husí stehna s kroupami a hrachem postup přípravy receptu:
1 | Omytý sušený hrách a kroupy den předem namočíme do studené vody, každé zvlášť (celkem 1 litr vody). |
2 | Druhý den hrách dáme do hrnce s 8 dl čisté vody, přimícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a uvaříme ho doměkka. Do druhého hrnce dáme kroupy s 4 dl čisté vody a 0,5 lžičkou soli. Vše vaříme přibližně 60 až 80 minut, hlavně pomalu. Očištěný česnek prolisujeme. |
3 | Mezitím si očistíme a umyjeme husí stehna. Osolíme je (2 lžičky) a posypeme kmínem. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. Ve větší zapékací míse na rozpáleném husím sádle cibuli zpěníme, položíme na ni maso, přilijeme 1,5–2 dl vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Prvních 30 minut maso dusíme pod pokličkou, pak poklici odložíme a stehna upečeme dozlatova. Průběžně je poléváme výpekem. Pečeme přibližně 60 minut. |
4 | Uvařený hrách a kroupy dáme do mísy, smícháme je, ochutíme prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, 1–2 lžíce husího sádla, dochutíme solí, pepřem a vše dobře promícháme. |
5 | Upečená stehna vyjmeme ze zapékací mísy, do ní dáme směs hrachu s kroupami, stehna položíme navrch a dáme zpět do trouby zapéct asi na 15 minut. |
6 | Kroupy s hrachem rozdělíme na talíře, navrch dáme porci masa, přiložíme sladkokyselé okurky a podáváme. |