Chléb z pohankové mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb z pohankové mouky
Chléb z pohankové mouky
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ondra |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 36738 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 špetka | Cukr moučkový |
50 g | Droždí |
50 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pohanková |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
15 g | Sůl |
15 g | Tuk |
1 ks | Vejce slepičí |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 53,3mg |
Draslík | 229,8mg |
Vláknina | 500,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Tuk, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pohanková, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb z pohankové mouky postup přípravy receptu:
1 | Do hrníčku rozdrobíme droždí, zalijeme troškou horké vody, přidáme špetku cukru, špetku hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy nasypeme pohankovou mouku, osolíme, zalijeme vroucí vodou, promícháme a necháme vychladnout. K vychladlé mouce přidáme rozpuštěné máslo, přisypeme hladkou mouku, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Těsto znovu prohněteme a opět necháme 20 minut kynout. |
2 | Pekáček vymažeme tukem, vložíme do něj těsto, necháme ještě pár minut kynout, pak ho pomažeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě při střední teplotě asi 50 minut. |
3 | Chléb vyndáme, necháme vychladnout a používáme jako běžný pšeničný chléb. |