Zapečené plněné hřebenatky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené plněné hřebenatky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Klára Fenclova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (30%) |
ID receptu: | 36808 |
Ingredience
1 ks | Cibule |
2 ks | Citrony |
12 ks | Hřebenatka |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
225 g | Sýr Parmezán |
350 g | Těstoviny konzumní |
2,5 l | Voda pitná |
1,5 dl | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 119,1mg |
Draslík | 582,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citrony, Hřebenatka, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Těstoviny konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené plněné hřebenatky postup přípravy receptu:
1 | Hřebenatky vyjmeme z lastur, oškrábeme nečistoty a odstraníme žábry, srdce a střívko. Ponecháme bílou část a oranžovou část. Maso a žlázy uvolníme z lastur. Lastury vymyjeme a vysušíme, položíme je na pečicí plech, vymažeme dvěma třetinami olivového oleje a dáme stranou. |
2 | Lehce osolenou vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme do ní těstoviny a zbytek olivového oleje a vaříme je 10 minut. Poté scedíme a do každé lastury dáme lžíci těstovin. |
3 | Do zapékací mísy dáme hřebenatky, pokrájenou cibuli, rybí vývar a osolíme a opepříme. Zakryjeme a v předehřáté troubě pečeme 8 minut při teplotě 180 stupňů. Poté vyndáme z trouby a hřebenatky dáme do lastur. Do každé lastury přidáme lžíci vypečené tekutiny, zastříkneme citronovou šťávou, zalijeme trochou smetany a posypeme nastrouhaným parmezánem. |
4 | Hřebenatky dáme do trouby na 4 minuty při teplotě 230 stupňů. |
5 | Poté ihned podáváme. |