Recept

Vsetínské řízky z panenky

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 135 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 105 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 36823

Ingredience

150 g Anglická slanina
1 ks Bobkový list
2 ks Cibule
200 g Fazole červené
3 ks Hřebíček
1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
4 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 kávová lžička Pepř bílý
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
200 g Rýže dlouhozrnná
1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
8 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
4 kávová lžička Sůl
600 g Vepřová panenka
1,5 l Voda pitná
6 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

46% Kalorie 907 kcal
Kilojoule 3 797kJ
22% Sacharidy 80 g
54% Tuky 41 g
74% Sodík 1 g
102% Bílkoviny 57 g

Vsetínské řízky z panenky postup přípravy receptu:

1

Den předem si promyjeme 200 g červené fazole, dáme do hrnce s 0,5 litrem vody. Necháme ji namočenou minimálně 12 hodin.

2

Druhý den z fazole slijeme vodu, nalijeme 0,5 litru čerstvé vody a uvaříme ji doměkka s lžičkou soli a bobkovým listem. Vaříme pomalu přibližně 75 minut. Pak ji z přebytečné vody popřípadě slijeme.

3

200 g rýže dobře promyjeme, scedíme a necháme odkapat. V hrnci si rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a rýži za stálého míchání krátce asi 2–3 minuty osmahneme. Jakmile se z ní odpaří voda, opatrně na ni přilijeme 0,5 litru vařící vody, přidáme 1 celou očištěnou cibuli, lžičku soli, 3 hřebíčky a pod pokličkou při mírné teplotě rýži uvaříme (jen aby probublávala). Vaříme ji 13–15 minut. Poklici během vaření neodkrýváme.

4

Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. 6 stroužků česneku utřeme s lžičkou soli. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme.

5

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme plátky masa (přes vlákno) a pěstí je zlehka rozklepeme. Plátky masa potřeme 1/2 utřeného česneku, posypeme bílým pepřem. V pánvi, na rozpáleném slunečnicovém oleji, maso zprudka restujeme z každé strany po jedné minutě. Pak ho vyjmeme z omastku a odložíme do misky.

6

Do výpeku přidáme pokrájenou cibuli se slaninou a česnek. Promícháme a krátce restujeme dozlatova. Pak přidáme uvařenou rýži, fazoli, dobře vše promícháme a podle chuti osolíme (1 lžička) a opepříme čerstvě pomletým černým pepřem.

7

Na dno zapékací misky rozetřeme 1 lžíci sádla. Pak dáme 1/2 rýže s fazolí, na ni položíme plátky masa, které zakryjeme zbytkem směsi rýže s fazolí a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 250 °C přibližně 10 minut.

8

Hotový pokrm rozdělíme na talíře, každou porci posypeme 2 lžícemi nastrouhaného sýra a podáváme.

Poznámka

Podáváme s brusinkovým kompotem nebo sladkokyselými okurkami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept