Valašské vepřové plátky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašské vepřové plátky
Valašské vepřové plátky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 36868 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
40 g | Sádlo škvařené |
2,3 dl | Smetana zakysaná 15% |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
600 g | Vepřová kýta |
1 dl | Voda pitná |
220 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 119,2mg |
Draslík | 679,1mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 10,5mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřová kýta, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř 4 barev, Smetana zakysaná 15%, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašské vepřové plátky postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou omytou a osušenou kýtu nakrájíme přes vlákno na tenké plátky. posypeme je bílým pepřem a osolíme. |
2 | V pekáči rozpálíme sádlo, plátky masa zprudka restujeme z každé strany (celkem 1 minutu), pak přilijeme 1 dl horké vody a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut. |
3 | Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky. V pánvi na rozpáleném másle je krátce osmažíme, pak je osolíme mořskou solí a opepříme pepřem 4 barev. |
4 | Měkké maso vyjmeme z pekáče, výpek poprášíme moukou, promícháme a krátce povaříme. Přilijeme rozšlehanou kysanou smetanu a vše znovu dobře promícháme. Vložíme nazpět maso, přidáme žampiony, promícháme a pomalu povaříme přibližně 2-4 minuty. |
5 | Podle chuti můžeme dosolit, plátky masa s omáčkou rozdělíme na talíře a servírujeme. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme houskový knedlík.