Hukvaldský vepřový zámotek s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hukvaldský vepřový zámotek s houbami
Hukvaldský vepřový zámotek s houbami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 36879 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
300 g | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
3 dl | Hovězí vývar základní |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
70 g | Slanina vepřová |
3 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
750 g | Vepřová kýta |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 394,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,2mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí vývar základní, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Vepřová kýta, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hukvaldský vepřový zámotek s houbami postup přípravy receptu:
1 | Očištěné a omyté žampiony (nebo jiné lesní houby) pokrájíme na plátky. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | V pánvi na rozpuštěném másle podusíme žampiony. Osolíme je (přibližně 1 lžička), posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a když se začínají smažit, zalijeme vajíčkem, promícháme a jakmile se srazí, přimícháme petrželku a odstavíme z plotny. |
3 | Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme z ní plátky přes vlákno. |
4 | Maso naklepeme, osolíme a opepříme z každé strany a z jedné strany lehce potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý plátek položíme tenký plátek slaniny a směs hub. Maso zavineme a stáhneme nití. Pak každý zámotek obalíme v hladké mouce (2 lžíce). |
5 | V hrnci si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dozlatova. Pak na ni dáme zámotky, které i s cibulí osmažíme z každé strany dozlatova. Pak přilijeme 1,5 dl hovězího horkého vývaru, zakryjeme poklicí a maso dusíme 30–40 minut doměkka. |
6 | Měkké závitky vyjmeme ze šťávy. Do ní přimícháme 1,5 dl vývaru, ve kterém jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky. Krátce, 3–4 minuty, povaříme a pak vše rozmixujeme dohladka. |
7 | Zámotky zbavíme nití, vrátíme je do omáčky, prohřejeme a servírujeme. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme dušenou rýži nebo houskový knedlík.