Králík s rajskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík s rajskou omáčkou
Králík s rajskou omáčkou
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 37007 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
120 g | Anglická slanina |
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
1,2 kg | Králík |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 ml | Ocet vinný červený |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
6 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
500 ml | Víno červené |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 308,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Ocet vinný červený, Pažitka, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Králík, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík s rajskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Králíka opláchneme, očistíme, rozdělíme na porce a potřeme rozpuštěným máslem (2 lžíce). Do mísy vložíme porce králíka, přidáme ocet, vodu, stroužek česneku, celer, tymián, sůl a pepř. Vše promícháme, misku zakryjeme a necháme v chladničce marinovat přes noc. |
2 | Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a obalíme v mouce. |
3 | V pekáči rozpustíme zbylé máslo s olejem a porce králíka ze všech stran dohněda opečeme. Poté ho podlijeme trochou vína a za stálého míchání dusíme. |
4 | Pokaždé, když omáčka zhoustne, zředíme ji trochou vína a promícháme. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme celé víno a za občasného míchání dusíme 90 minut. Poté maso vyndáme, odložíme stranou a udržujeme v teple. |
5 | K omáčce z vína přidáme rajčatový protlak, přivedeme k varu a mírně povaříme. |
6 | Na pánvi osmahneme dozlatova slaninu. Slaninu a bobkový list přidáme k omáčce. |
7 | Porce králíka servírujeme na připravené talíře, přelijeme omáčkou a zdobíme nahrubo nasekanou pažitkou. |