Zapečený fenykl se sýrovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený fenykl se sýrovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 37070 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 špetka | Cukr krupice |
4 ks | Fenykl sladký - hlíza |
20 ml | Grappa |
200 g | Mascarpone |
5 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Šalotka |
4 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
5 špetka | Sůl |
150 g | Šunka parmská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 4,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Rajčata, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Grappa, Mascarpone, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Šťáva citrónová, Šunka parmská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený fenykl se sýrovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Očistíme fenykl. Nať položíme stranou, hlízy omyjeme a rozpůlíme. Lístky otrháme od stonků. |
2 | Přivedeme k varu osolenou vodu s citronovou šťávou a ve vroucí vodě fenykl vaříme 5-10 minut. Předehřejeme troubu na 225 °C. |
3 | Smícháme dohromady mascarpone se smetanou a grappou. Parmskou šunku nakrájíme na proužky, které vmícháme do mascarpone a směs okořeníme solí a pepřem. |
4 | Nakrojíme křížem rajčata a přelijeme vroucí vodou. Tím se budou lépe loupat. Oloupaná rajčata rozpůlíme a zbavíme semen. Dužinu nakrájíme na kostky. Oloupeme šalotku, nakrájíme na velmi malé kostičky a opečeme na horkém oleji. Přidáme kostky rajčat a ochutíme cukrem, solí a pepřem. |
5 | Fenykl nakrájíme na kostky a položíme na rajčata do vymaštěné zapékací mísy. Tyto dvě vrstvy přikryjeme sýrovo-šunkovou směsí a zapékáme asi 10 minut. |
6 | Nákyp servírujeme obložený fenyklovými lístky a pepřem. |