Beskydský zeleninový kotlík se špekáčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Beskydský zeleninový kotlík se špekáčky
Beskydský zeleninový kotlík se špekáčky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37094 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
20 g | Bujón zlatý zeleninový |
100 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Hrášek mražený |
1 ks | Kedlubna |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
3 polévková lžíce | Kukuřice mražená |
150 g | Květák |
1 polévková lžíce | Libeček |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 ks | Špekáčky |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 ks | Mrkev kořen |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 9,0mg |
Draslík | 606,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Kedlubna, Kmín drcený, Květák, Olej slunečnicový, Pažitka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zlatý zeleninový, Hrášek mražený, Kukuřice mražená, Libeček, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Špekáčky, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Beskydský zeleninový kotlík se špekáčky postup přípravy receptu:
1 | Ze špekáčků sloupneme střívka, nakrájíme na kostičky. Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer, kedlubnu pokrájíme na kostičky. Očištěné cibule rozkrájíme na drobno. Omytý květák rozdělíme na růžičky. |
2 | V hrnci na oleji a másle zpěníme cibuli, pak ji posypeme polohrubou moukou, kterou s cibulí smažíme mírně do zlatova. |
3 | Za stálého míchání přilijeme opatrně vodu, doložíme zeleninu se špekáčky, zeleninový bujón v kostce, omytou snítku libečku (1 lžíce), drcený kmín, pepř a polévku přivedeme k varu. Pomalu vaříme přibližně 10 minut, poté doložíme další zeleninu: mražený zelený hrášek s kukuřicí a květákové růžičky. Polévku vaříme dalších 10 minut, dochutíme 0,5 - 1 lžičkou soli, přimícháme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.