Zapékané lilky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané lilky
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | dudlik |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 37100 |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 ks | Lilek |
1 polévková lžíce | Majoránka |
300 g | Mozzarella |
7 polévková lžíce | Olej olivový |
500 ml | Omáčka bešamelová |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
450 g | Rajčata |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 kávová lžička | Sůl |
4 plátek | Šunka parmská |
25 g | Sýr Parmezán |
1,5 dl | Víno bílé |
6 dl | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 7,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,2mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Lilek, Majoránka, Rajčata, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mozzarella, Olej olivový, Omáčka bešamelová, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šunka parmská, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané lilky postup přípravy receptu:
1 | Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidáme konzervovaná a čerstvá rajčata, vývar, cukr, petrželku a citronovou šťávu. Necháme pod pokličkou dusit 15 minut, poté osolíme, opepříme a přilijeme víno. |
2 | Lilky nakrájíme podélně na tenké plátky. Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu a plátky lilku povaříme 5 minut, poté je necháme okapat a osušit. |
3 | Polovinu rajčatové omáčky nalijeme do vymazané pečící mísy, přidáme polovinu uvařených lilků a pokapeme olejem. Posypeme polovinou mozzarelly, parmské šunky, majoránkou, bazalkou, solí a pepřem. Uděláme více vrstev a zalijeme bešamelovou omáčkou. |
4 | Posypeme parmezánem a v předehřáté troubě pečeme 40 minut při teplotě 190 stupňů. |
5 | Ihned podáváme. |