Zapékaný cukeťák - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékaný cukeťák
Zapékaný cukeťák
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 37112 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 ks | Cibule |
800 g | Cuketa |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
3,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
100 g | Slanina vepřová |
4 ks | Špekáčky |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Eidam cihla 40% |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 246,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 644,3mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,5mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cuketa, Kmín drcený, Kypřicí prášek do pečiva, Pepř bílý, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Petržel - nať, Špekáčky, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékaný cukeťák postup přípravy receptu:
1 | Velkou cuketu omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme zrníček. Nastrouháme ji do větší mísy nahrubo. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Špekáčky sloupneme ze střívek a nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky. Tvrdý sýr nastrouháme. Vajíčka rozklepneme, žloutky oddělíme a bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nať petrželky omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | V pánvi si vysmažíme dozlatova slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce másla a cibuli. Zpěníme ji, přimícháme špekáčky a krátce vše osmažíme. |
3 | Do mísy k cuketám přidáme žloutky, prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, pepř, drcený kmín, vychladlou směs cibule se špekáčky a sýr. Promícháme, dochutíme solí (1-1,5 lžičky) a zlehka zapracujeme petrželku a sníh. |
4 | Nákyp dáme do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem (1,5 lžíce) a vysypali strouhankou (2 lžíce). Vložíme ho do předehřáté trouby a upečeme ho dozlatova. Pečeme 30-35 minut při 180°C. |
Poznámka
Nákyp podáváme horký s vařenými brambory. Studený jako předkrm.