Valašský pikantní guláš se žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašský pikantní guláš se žampiony
Valašský pikantní guláš se žampiony
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37137 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Chilli paprička |
100 g | Cibule |
750 g | Hovězí maso přední |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Nové koření celé |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
80 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
7 dl | Voda pitná |
100 g | Žampiony čerstvé |
250 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 129,9mg |
Draslík | 952,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,0mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Kmín drcený, Majoránka, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašský pikantní guláš se žampiony postup přípravy receptu:
1 | Omyté a osušené hovězí maso pokrájíme na kostky. Očištěné cibule drobně pokrájíme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a nasekáme nadrobno. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na silnější plátky. |
2 | V hrnci si rozpálíme olej, přidáme slaninu pokrájenou na kostičky. Když se začne smažit, přidáme cibuli a smažíme ji dozlatova. |
3 | Pak přidáme maso, chilli, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Občas ho promícháme, posypeme sladkou paprikou a krátce, asi 1 minutu za stálého míchání společně smažíme. |
4 | Maso ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, majoránkou, promícháme a opatrně přilijeme horkou vodu (6 dl). Přidáme bobkový list, nové koření a pomalu pod poklicí dusíme asi 50-60 minut. |
5 | V 1 dl vody si rozmícháme dohladka 1 lžíci mouky. Po 40 minutách dušení přidáme do guláše žampiony. Když je maso měkké, přimícháme rozmíchanou mouku, povaříme ji 5 minut, pak přidáme kysané zelí, promícháme a vše společně dusíme ještě 6-8 minut. |
6 | Guláš podle chuti dosolíme a podáváme. |