Zeleninový salát se šťovíkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový salát se šťovíkovou omáčkou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37151 |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 kg | Chřest bílý |
1 kg | Chřest zelený |
3 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Máslo tradiční |
1 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián sušený |
2 l | Voda pitná |
Šťovíková omáčka | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
100 ml | Pomerančová šťáva |
2 ks | Šalotka |
3 kávová lžička | Šťáva citrónová |
1 polévková lžíce | Šťovík |
1 špetka | Sůl |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
40 ml | Voda pitná |
300 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 285,8mg |
Draslík | 515,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,4mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chřest bílý, Cukr krupice, Pepř bílý, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná, Bobkový list, Koriandr mletý, Pepř bílý, Pomerančová šťáva, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo tradiční, Máslo čerstvé, Olej olivový, Šťáva citrónová, Šťovík, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový salát se šťovíkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Šťovíková omáčka: Šťovík rozmixujeme se lžící vývaru na kaši a ochutíme solí a pepřem. Zbytek vývaru promícháme s pomerančovou šťávou, nasekanou šalotkou, koriandrem, bobkovým listem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Vychladlou tekutinu přepasírujeme do mísy s rozšlehanými žloutky, a tu potom dáme do vodní lázně. Mícháme do zhoustnutí omáčky v míse. |
2 | Bílý i zelený chřest oloupeme, nakrájíme ho na špalíčky a uvaříme v osolené vodě se 2 lžičkami cukru. Uvařený chřest necháme okapat na sítku a potom ho zlehka orestujeme v olivovém oleji společně s tymiánem, utřeným česnekem, solí, pepřem a lžičkou cukru do zlatohněda. Troubu předehřejme na 180°C. Orestovaný chřest narovnáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme asi 10 minut. Pečený chřest podáváme teplý, politý šťovíkovou omáčkou. |
3 | Omáčkou poléváme pečený chřest těsně před podáváním, protože rychle ztrácí barvu. |