Krémová polévka se smetanou a plísňovým sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová polévka se smetanou a plísňovým sýrem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37164 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 kostka | Bujón natur kuřecí |
250 g | Chřest bílý |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
3 polévková lžíce | Olej stolní |
1 špetka | Pepř bílý |
150 ml | Smetana jihočeská zakysaná15% |
1 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Hermelín (Camember, Encián) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 183,9mg |
Draslík | 144,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 551,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Cibule, Muškátový oříšek, Olej stolní, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón natur kuřecí, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana jihočeská zakysaná15%, Sýr Hermelín (Camember, Encián) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová polévka se smetanou a plísňovým sýrem postup přípravy receptu:
1 | Chřest oloupeme, nakrájíme na šikmá kolečka a uvaříme v osolené vodě, ve které jsme rozdrobili kostku kuřecího bujónu. Potom chřest vybereme děrovanou naběračkou a ve vývaru z něj ještě vaříme chřestové slupky. Po 15 minutách slupky vybereme a vyhodíme. |
2 | V druhém kastrolu zpěníme na oleji nasekanou cibuli, poté přisypeme chřest, zalijeme troškou vývaru z chřestu a krátce podusíme. |
3 | Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, poté přidáme mouku a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. |
4 | Vývar s chřestem procedíme a rozmícháme v něm jíšku. |
5 | Potom vše nalijeme zpět na chřest a zvolna dusíme 8 minut. Sýr rozkrájíme na drobné kousky a rozmícháme v polévce a nad ohněm mícháme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec rozmícháme žloutky se smetanou a mícháme je do polévky, kterou už nevaříme. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme horké. |