Zeleninové lasagne s bešamelovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninové lasagne s bešamelovou omáčkou
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 37171 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
12 ks | Lasagne |
2 ks | Lilek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika žlutá |
1 ks | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
150 ml | Vývar zeleninový |
Bešamelová omáčka | |
---|---|
25 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
25 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
60 g | Sýr Parmezán |
Zeleninové lasagne s bešamelovou omáčkou | |
50 g | Sýr Ementál (Primátor) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 54,1mg |
Draslík | 803,7mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 92,0mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cuketa, Lilek, Paprika červená, Paprika žlutá, Pažitka, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Voda pitná, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagne, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninové lasagne s bešamelovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Ve vroucí osolené vodě vaříme lasagne podle návodu na obalu. Poté je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby se neslepily. |
2 | Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli a česnek. |
3 | Lilek, cuketu a papriky omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev k cibuli a česneku. Poté přidáme nakrájená rajčata i se šťávou, rajčatový protlak, osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme, dokud zelenina není měkká. Během vaření ředíme zeleninovým vývarem. |
4 | Bešamelovou omáčku si připravíme tak, že v kastrůlku rozpálíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, přilijeme mléko a za stálého míchání necháme zhoustnout, nakonec přimícháme najemno nastrouhaný parmezán. Vše důkladně promícháme tak, aby se sýr v omáčce rozpustil. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. |
5 | Zapékací mísu vymažeme máslem, nalijeme do ní polovinu bešamelové omáčky, poté mísu vyložíme lasagnemi, na ně dáme zeleninovou směs, znovu poklademe lasagnemi a zeleninovou směsí a nakonec opět poklademe lasagnemi, které přelijeme zbytkem bešamelové omáčky a posypeme nastrouhaným ementálem. Lasagne vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 35 minut. Před podáváním zdobíme najemno nasekanou pažitkou. |