Valašská hovězí kližka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašská hovězí kližka
Valašská hovězí kližka
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37187 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Celer bulvový |
2 špetka | Chilli koření mleté |
2 ks | Cibule |
900 g | Hovězí kližka |
1 kávová lžička | Majoránka |
2,5 dl | Masový vývar |
100 g | Mrkev kořen |
5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
50 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Pórek |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 27,5mg |
Draslík | 268,5mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 107,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,5mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Chilli koření mleté, Cibule, Majoránka, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí kližka, Masový vývar, Mrkev kořen, Pepř 4 barev, Petržel kudrnka, Pórek, Protlak rajčatový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašská hovězí kližka postup přípravy receptu:
1 | Omytou a osušenou hovězí kližku nakrájíme na plátky. |
2 | V misce promícháme čerstvě roztlučený pepř 4 barev s čerstvým tymiánem, rozmarýnem, majoránkou, mletým chilli, solí a plátky masa směsí potřeme. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. |
3 | V hlubší pánvi rozpálíme olej a plátky masa z každé strany krátce restujeme, přibližně po 1 minutě. Přidáme cibuli, promícháme a krátce asi minutu společně restujeme. Pak opatrně přilijeme masový vývar a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně 80 minut. |
4 | Mezitím očistíme, omyjeme a na kostičky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel. Omytý pórek nakrájíme na tenké proužky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. |
5 | Přibližně 25-30 minut před dovařením doložíme kromě petrželky všechnu zeleninu. Před dovařením přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, přimícháme smetanu s petrželkou. |
6 | Maso rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou se zeleninou a podáváme. |
Poznámka
Příloha: vařené brambory nebo houskový knedlík.