Hovězí oháňka s čočkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí oháňka s čočkou
Hovězí oháňka s čočkou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37192 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
80 g | Celer bulvový |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
500 g | Čočka velkozrnná |
600 g | Hovězí oháňka |
2,5 dl | Hovězí vývar základní |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Majoránka |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g | Mrkev kořen |
200 g | Okurky nakládané |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
2 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Vegeta |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 7,3mg |
Draslík | 231,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 239,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,6mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Kmín celý, Majoránka, Okurky nakládané, Olej slunečnicový, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čočka velkozrnná, Hovězí oháňka, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Vegeta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí oháňka s čočkou postup přípravy receptu:
1 | Přebranou a promytou čočku namočíme na několik hodin do 1 l vody. Pak ji uvaříme doměkka s 1 lžičkou majoránky a bobkovým listem. Uvařenou čočku scedíme a dáme ji do zapékací mísy. Přimícháme prolisovaný česnek, 1 lžičku soli, 1 lžíci rozpuštěného sádla a dobře promícháme. |
2 | Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Očistíme a omyjeme mrkev s celerem. Omytou a osušenou hovězí oháňku posekáme na menší kusy. Maso osolíme (1 lžička) a posypeme pepřem. |
3 | V hrnci si rozpálíme olej a cibuli osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou mrkev, celer, maso, podlijeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka, přibližně 70-90 minut. |
4 | Maso vyjmeme, šťávu necháme vydusit, poprášíme ji hladkou moukou, dochutíme Vegetou a šťávu propasírujeme na uvařenou čočku a promícháme. |
5 | Maso potřeme 1.5 lžící sádla, posypeme kmínem a položíme do pekáčku. Dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-30 minut při 250°C. |
6 | Na talíře rozdělíme ohřátou čočku, přidáme porci masa, přiložíme nakládané sladkokyselé okurky a podáváme. |