Květák po sicilsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květák po sicilsku
Květák po sicilsku
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 37214 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Cibule červená |
2 kg | Květák |
250 ml | Olej olivový |
60 g | Olivy černé |
1 ks | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
8 ks | Sardelové řezy |
1 špetka | Sůl |
60 g | Sýr Ementál (Primátor) |
300 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 60,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 172,5mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Pažitka, Sardelové řezy, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květák po sicilsku postup přípravy receptu:
1 | V misce smícháme olivy, na kostičky nakrájené sardele, cibuli a nastrouhaný ementál. Vše důkladně promícháme. Přimícháme 200 ml olivového oleje, osolíme a opepříme. |
2 | Zapékací misku vymažeme a dno zapékací misky potřeme vrstvou olejové směsi a naskládáme na ni řádně očištěné a omyté růžičky květáku. Opět přelijeme olejovou směsí a naskládáme květák. Takto ve vrstvení pokračujeme a nakonec skončíme vrstvou květáku. Zakápneme zbytkem olivového oleje a přelijeme bílým vínem. |
3 | Troubu předehřejeme na 170°C a květákovou směs v ní pečeme asi 90 minut. |
4 | Servírujeme na připravené talíře a zdobíme najemno nasekanou pažitkou. |