Čočková polévka se sušenými hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočková polévka se sušenými hříbky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37260 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
2 ks | Cibule |
125 g | Čočka červená |
30 g | Hříbky čerstvé |
1 ks | Karotka |
30 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Omáčka sójová |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 g | Šafrán |
1,5 dl | Smetana jihočeská zakysaná15% |
0,5 kávová lžička | Sůl |
6 dl | Voda pitná |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 13,5mg |
Draslík | 700,2mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,2mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cibule, Čočka červená, Hříbky čerstvé, Karotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Omáčka sójová, Pepř černý mletý, Šafrán, Smetana jihočeská zakysaná15%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čočková polévka se sušenými hříbky postup přípravy receptu:
1 | Čočku přebereme, promyjeme a namočíme na 1 hodinu do 3 dl vody. |
2 | Sušené hříbky promyjeme a namočíme do 3 dl studené vody na 30 minut. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Karotku oloupeme, omyjeme a rozkrojíme na polovinu. Malou suchou chilli papričku omyjeme. |
3 | V hrnci rozehřejeme máslo, dáme na něj cibuli, chilli, šafrán, promícháme a pod pokličkou krátce, asi 4 minuty podusíme. Přidáme scezené hříbky, čočku, promícháme a dusíme dalších 3-4 minuty. Pak přilijeme zeleninový vývar a pomalu vaříme přibližně 15 minut. |
4 | Když je čočka měkká, polévku dochutíme solí, sójovou omáčkou a pepřem. Za stálého míchání nakonec přidáme zakysanou smetanu, necháme přejít varem a podáváme. |