Ledový salát s hlívou ústřičnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ledový salát s hlívou ústřičnou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37268 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 špetka | Chilli koření mleté |
4 ks | Cibulka jarní |
150 g | Hlíva ústřičná |
80 g | Hrachové lusky |
180 g | Karotka |
2 špetka | Kmín mletý |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Okurka salátová |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
100 g | Pórek |
6 ks | Ředkvička |
160 g | Salát kadeřavý |
160 g | Salát ledový |
1 kávová lžička | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
dresink | |
---|---|
4 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 špetka | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl mořská |
70 g | Sýr Eidam cihla 30% |
3 dl | Vývar zeleninový |
1 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 17,4mg |
Draslík | 815,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 50,0mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Cibulka jarní, Hrachové lusky, Karotka, Okurka salátová, Pažitka, Ředkvička, Salát ledový, Sůl, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Pepř bílý, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Kmín mletý, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř citronový, Pórek, Salát kadeřavý, Hořčice Dijonská, Olej olivový extra panenský, Sůl mořská, Sýr Eidam cihla 30%, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ledový salát s hlívou ústřičnou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme dresink: do teplého zeleninového vývaru nastrouháme tvrdý sýr, přidáme citronovou šťávu, hořčici, pepř, cukr, sůl mořskou, olivový olej, rozmixujeme tyčovým mixerem, nakonec přilijeme zakysanou smetanu, znovu rozmixujeme a dáme vychladit. |
2 | Karotku očistíme, omyjeme a pokrájíme na hranolky. Mladé lusky cukrového hrášku omyjeme, rozpůlíme a odstraníme tvrdá vlákna. Jarní cibulku a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 0,5 lžičkou soli. Mrkev a hrášek – každé zvlášť – dáme do vody a blanšírujeme na zkus, přibližně 1 minutu. Sítem zeleninu vyjmeme z vody, promyjeme ji pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, pak ji odložíme do mísy. Ředkvičky omyjeme a pokrájíme na plátky. Salátovou okurku hadovku omyjeme, rozpůlíme a pokrájíme na měsíčky. Ředkvičky s okurkou odložíme do misek. |
4 | Očistíme hlívu ústřičnou, omyjeme ji, osušíme a rozkrájíme na nudličky asi 2 cm silné. V pánvi si rozpálíme 3 lžíce olivového oleje a při střední teplotě hlívu restujeme asi 2 minuty. Pak přimícháme 0,5 lžíce másla, hlívu osolíme, posypeme citronovým pepřem, chilli, kmínem, pažitkou a vše promícháme. |
5 | Omyjeme listy ledového a kadeřavého salátu, na talířích ho upravíme s ostatní zeleninou, polijeme dresinkem, navrch položíme hlívu a podáváme. |