Recept

Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 57 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 27 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 37301
Kategorie: Studené saláty

Ingredience

1 ks Chilli paprička
3 ks Cibule lahůdková
150 g Kompot ananasový
350 g Kuřecí prsa
3 polévková lžíce Olej olivový
8 ks Olivy černé
0,5 ks Paprika červená
0,5 ks Paprika žlutá
80 g Pórek
150 g Rýže Basmati
200 g Shiitake houby
3,5 dl Voda pitná
marináda
7 polévková lžíce Japonská sójová omáčka
1,5 polévková lžíce Med včelí
dresink
0,8 dl Ananasová šťáva
1 polévková lžíce Kerblík
3 polévková lžíce Ocet rýžový
3 polévková lžíce Omáčka sojová - Tamari

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 574 kcal
Kilojoule 2 403kJ
15% Sacharidy 55 g
41% Tuky 30 g
211% Sodík 4 g
49% Bílkoviny 28 g

Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake postup přípravy receptu:

1

Rýži Basmati promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 3.5 dl vody (dle návodu na obalu), zakryjeme pokličkou, a když přijde k varu, zmírníme teplotu na minimum a vaříme přibližně 12 - 15 minut. Ponecháme ji pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří. Odstavíme z vařiče, pokapeme ji sójovou omáčkou (1 lžíce), rýži jemně prokypříme a necháme chvíli odstát (asi 3 minuty).

2

V misce si vymícháme sójovou omáčku Terijaki s medem. Touto marinádou potřeme omytá a osušená kuřecí prsa (bez blan, šlach a tuku). Necháme je marinovat 15 - 20 minut.

3

Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé houby Shiitake. Omyjeme lahůdkovou cibulku a tenký mladý pórek. Zeleninu pokrájíme na kroužky. Kompotovaný ananas scedíme, šťávu zachytíme. Černé nakládané olivy scedíme a necháme okapat.

4

Omyjeme 1 červenou a 1 žlutou papriku s chilli papričkou. Rozřízneme je, zbavíme semínek, z každé 1/2 papriky nakrájíme proužky, chilli papričku pokrájíme na velmi tenké nudličky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme.

5

V pánvi si rozpálíme olej, vložíme houby a krátce, 1 - 1.5 minuty je restujeme. Houby vyjmeme, vložíme místo nich kuřecí prsa pomalu smažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 10 minut, přidáme během smažení papriky a chilli papričku. Poté kuřecí prsa i zeleninu vyjmeme a necháme zchladnout. Potom maso nakrájíme na plátky.

6

Připravíme si dresink: 0.8 dl ananasové šťávy smícháme s rýžovým octem a 3 lžícemi sójové omáčky a přimícháme kerblík.

7

Rýži, zeleninu, ananas, houby a dresink smícháme, rýžový salát rozložíme na velkou mísu, doprostřed ozdobně poklademe plátky masa s olivami a servírujeme.

Poznámka

Uvedené množství vody a doba vaření u rýže Basmati je závislá na typu vařiče a hrnce, který používáme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept