Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 57 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake
Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake
Celkový čas: | 57 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 27 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37301 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
3 ks | Cibule lahůdková |
150 g | Kompot ananasový |
350 g | Kuřecí prsa |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
8 ks | Olivy černé |
0,5 ks | Paprika červená |
0,5 ks | Paprika žlutá |
80 g | Pórek |
150 g | Rýže Basmati |
200 g | Shiitake houby |
3,5 dl | Voda pitná |
marináda | |
---|---|
7 polévková lžíce | Japonská sójová omáčka |
1,5 polévková lžíce | Med včelí |
dresink | |
0,8 dl | Ananasová šťáva |
1 polévková lžíce | Kerblík |
3 polévková lžíce | Ocet rýžový |
3 polévková lžíce | Omáčka sojová - Tamari |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 56,0mg |
Draslík | 760,3mg |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 31,5mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Kompot ananasový, Paprika červená, Paprika žlutá, Shiitake houby, Voda pitná, Med včelí, Kerblík mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Kuřecí prsa, Olej olivový, Olivy černé, Pórek, Rýže Basmati, Japonská sójová omáčka, Ananasová šťáva, Ocet rýžový , Omáčka sojová - Tamari mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake postup přípravy receptu:
1 | Rýži Basmati promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 3.5 dl vody (dle návodu na obalu), zakryjeme pokličkou, a když přijde k varu, zmírníme teplotu na minimum a vaříme přibližně 12 - 15 minut. Ponecháme ji pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří. Odstavíme z vařiče, pokapeme ji sójovou omáčkou (1 lžíce), rýži jemně prokypříme a necháme chvíli odstát (asi 3 minuty). |
2 | V misce si vymícháme sójovou omáčku Terijaki s medem. Touto marinádou potřeme omytá a osušená kuřecí prsa (bez blan, šlach a tuku). Necháme je marinovat 15 - 20 minut. |
3 | Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé houby Shiitake. Omyjeme lahůdkovou cibulku a tenký mladý pórek. Zeleninu pokrájíme na kroužky. Kompotovaný ananas scedíme, šťávu zachytíme. Černé nakládané olivy scedíme a necháme okapat. |
4 | Omyjeme 1 červenou a 1 žlutou papriku s chilli papričkou. Rozřízneme je, zbavíme semínek, z každé 1/2 papriky nakrájíme proužky, chilli papričku pokrájíme na velmi tenké nudličky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. |
5 | V pánvi si rozpálíme olej, vložíme houby a krátce, 1 - 1.5 minuty je restujeme. Houby vyjmeme, vložíme místo nich kuřecí prsa pomalu smažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 10 minut, přidáme během smažení papriky a chilli papričku. Poté kuřecí prsa i zeleninu vyjmeme a necháme zchladnout. Potom maso nakrájíme na plátky. |
6 | Připravíme si dresink: 0.8 dl ananasové šťávy smícháme s rýžovým octem a 3 lžícemi sójové omáčky a přimícháme kerblík. |
7 | Rýži, zeleninu, ananas, houby a dresink smícháme, rýžový salát rozložíme na velkou mísu, doprostřed ozdobně poklademe plátky masa s olivami a servírujeme. |
Poznámka
Uvedené množství vody a doba vaření u rýže Basmati je závislá na typu vařiče a hrnce, který používáme.