Domácí chleba s česnekem, nivou a pivem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí chleba s česnekem, nivou a pivem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37304 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
350 ml | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mouka žitná celozrnná |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
250 ml | Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Niva (Rokfór) |
100 ml | Voda pitná |
Na potření | |
---|---|
2 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Na posypání | |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 7,5mg |
Draslík | 509,6mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 4,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Kmín drcený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná celozrnná, Ocet kvasný lihový, Pivo světlé 10% 3,9% obj. mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí chleba s česnekem, nivou a pivem postup přípravy receptu:
1 | Obě mouky prosejeme, uděláme v nich důlek, rozdrobíme do něj droždí, vlijeme dvě lžíce vlažného piva a vlažnou vodu, přisypeme cukr, lehce v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté vlijeme zbytek piva, ocet, olej, přisypeme sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse pod utěrkou kynout. Po hodině do těsta vmícháme prolisovaný česnek a nastrouhanou nivu. Těsto řádně vyhněteme a necháme asi půl hodiny dokynout. |
2 | Z vykynutého těsta utvoříme bochník, potřeme ho slanou vodou, posypeme kmínem, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu a půl. |