Salát s bílým chřestem a žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát s bílým chřestem a žampiony
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37339 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
500 g | Chřest bílý |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
1 l | Voda pitná |
200 g | Žampiony čerstvé |
zálivka | |
---|---|
2 špetka | Cukr krupice |
0,5 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
0,5 kávová lžička | Libeček |
3 polévková lžíce | Ocet z okvětních plátků růže |
6 polévková lžíce | Ořechový olej |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 428,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Citronová šťáva, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Řeřicha, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Cukr krupice, Koriandr čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Sůl mořská, Libeček, Pepř citronový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ocet z okvětních plátků růže, Ořechový olej nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Salát s bílým chřestem a žampiony postup přípravy receptu:
1 | Bílý chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme konce. Kopr a řeřichu opláchneme pod tekoucí vodou, z kopru otrháme lístky a odložíme je na ozdobu. Řeřichu drobně pokrájíme. |
2 | Do hrnce dáme vařit 1 litr vody s 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku cukru a 1 lžíci másla. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní chřest, který pomalu budeme vařit 15-20 minut. Pak chřest scedíme, zchladíme v sítu pod tekoucí studenou vodou a vychlazený pokrájíme na 4 cm dlouhé kousky. |
3 | Očistíme malé uzavřené plodnice žampionů, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy pokapeme je citronovou šťávou (1 lžíce) a promícháme. |
4 | Připravíme si zálivku: růžový ocet smícháme se solí, cukrem, citronovým pepřem a postupně přimícháme ořechový olej. Čerstvý koriandr s libečkem omyjeme, drobně pokrájíme a přimícháme do zálivky. |
5 | Do mísy vložíme všechny připravené ingredience, které promícháme se zálivkou. Salát dáme na mísu, ozdobíme ho lístky kopru a podáváme. |