Slaný tvarohový koláč se žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný tvarohový koláč se žampiony
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37504 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
150 g | Anglická slanina |
2 ks | Česnek |
3 ks | Cibulka jarní |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Kečup |
1 polévková lžíce | Kerblík |
80 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka žitná celozrnná předměřická |
5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 30% |
100 g | Tvaroh jemný |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 dl | Voda pitná |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 142,1mg |
Draslík | 438,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,8mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Kerblík, Olej slunečnicový, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Máslo čerstvé, Mouka žitná celozrnná předměřická, Pepř černý mletý, Sýr Eidam cihla 30%, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný tvarohový koláč se žampiony postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme celozrnnou mouku, sůl (1 lžičku), máslo a vše promícháme na drobenku. Pak přidáme vodu, 100 g tvarohu a vypracujeme důkladně těsto. Zpracujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské folie a odložíme na 30 minut do chladničky. Připravíme si dortovou rozpínací formu, kterou vytřeme 2 lžícemi oleje. |
2 | Očištěné, omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky, dáme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou. Jarní cibulky a česnek očistíme. Omyté cibulky nakrájíme na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Anglickou slaniny pokrájíme na proužky. |
3 | V pánvi si na oleji (3 lžíce) krátce osmažíme slaninu, přidáme česnek, cibuli a houby. Promícháme, společně smažíme asi 2 minuty, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 5 minut. Ochutíme (0,5 lžičky) solí, pepřem, přimícháme kerblík. Když žampionová směs vychladne, přimícháme žloutek, nastrouhaný tvrdý sýr a zamícháme vyšlehaný sníh. |
4 | Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku, kterou formu vyložíme. Okraje placky vyzdvihneme asi 2-3 cm na okraj formy. |
5 | Na těsto rozetřeme žampionovou směs a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 35-40 minut dozlatova. |
6 | Před podáváním koláč pokapeme pikantním kečupem. |