Lilkový humus - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lilkový humus
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zlamalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 37564 |
Kategorie: | Pomazánky |
Ingredience
13 g | Česnek |
35 ml | Citronová šťáva |
1 kg | Lilek |
60 g | Olej olivový extra panenský |
5 g | Olivy černé |
2 polévková lžíce | Omáčka Tahini |
0,5 g | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 840,6mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 95,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citronová šťáva, Lilek, Omáčka Tahini, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Olivy černé, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lilkový humus postup přípravy receptu:
1 | Lilky omyjeme, propíchneme a zakapeme olivovým olejem. Na plechu s nepřilnavým povrchem pečeme na střední stupeň, dokud nejsou lilky zcela propečené a měkké. Pokud bychom chtěli použít gril, musíme dávat pozor, kdy se na lilku objeví bublinky. V ten moment jsou propečené. |
2 | Necháme vychladnout a opatrně oloupeme. |
3 | Do mixéru dáme oloupané lilky, česnek, citronovou šťávu, tahini, olivový olej a část nasekané petržele. Vše spolu dobře rozmixujeme na hladkou kaši. Osolíme a opepříme. |
4 | Naservírujeme do nepříliš hluboké misky a ozdobíme zbytkem nasekané petržele a olivami. |
Poznámka
Na ozdobu můžeme použít i červenou mletou papriku.