Recept

Bochánky zvané gougère

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (57%)
ID receptu: 37588
Kategorie: Předkrmy

Ingredience

65 g Máslo čerstvé
150 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Pepř cayenský
1 špetka Sůl
150 g Sýr ementálského typu
60 g Sýr Parmezán
2 kávová lžička Tymián sušený
5 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 552 kcal
Kilojoule 2 310kJ
8% Sacharidy 29 g
47% Tuky 35 g
20% Sodík 400 mg
52% Bílkoviny 29 g

Bochánky zvané gougère postup přípravy receptu:

1

Máslo a 250 ml vody přivedeme v hrnci k varu. Hned sundáme z plotny, přisypeme mouku, cayenský pepř, sůl a rázně promícháme. Hrnec vrátíme na sporák a mícháme na středním ohni, až se utvoří hrouda těsta a na dně i po stěnách povlak, což trvá přibližně jednu minutu. Těsto vyjmeme a vložíme buď do kuchyňského robota, nebo do mísy a pomocí hnětacích spirál vmícháme do těsta parmezán, 120 g ementálu a tymián. Následně přidáváme postupně jedno po druhém čtyři vejce, další vždy až předchozí prolne s těstem, které občas odškrabujeme ode stěn.

2

Těsto přemístíme do pevného sáčku, z něhož ustřihneme roh, aby se vytvořil kulatý otvor o průměru asi 1,5 cm. Na dva plechy vyložené pečicím papírem vytlačujeme ze sáčku bochánky. Zbylé vejce rozšleháme s jednou lžíci vody a zlehka jím kuličky potřeme. Tak také zaoblíme vrcholy bochánků. Posypeme zbývajícími 30 g ementálu a ozdobíme tymiánem. Gougères pečeme v troubě předehřáté na 200°C, až se nafouknou a zezlátnou (asi 20 až 25 minut). Tak bude jejich střed hotový, ale stále měkký. Necháme je částečně zchladnout a podáváme.

Poznámka

Místo ementálu můžeme použít jiný polotvrdý sýr, například čedar, fontinu nebo gruyère.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept