Bochánky zvané gougère - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bochánky zvané gougère
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 37588 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
65 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Sůl |
150 g | Sýr ementálského typu |
60 g | Sýr Parmezán |
2 kávová lžička | Tymián sušený |
5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 336,4mg |
Draslík | 116,0mg |
Vláknina | 397,2mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř cayenský, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián sušený, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Sýr ementálského typu mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bochánky zvané gougère postup přípravy receptu:
1 | Máslo a 250 ml vody přivedeme v hrnci k varu. Hned sundáme z plotny, přisypeme mouku, cayenský pepř, sůl a rázně promícháme. Hrnec vrátíme na sporák a mícháme na středním ohni, až se utvoří hrouda těsta a na dně i po stěnách povlak, což trvá přibližně jednu minutu. Těsto vyjmeme a vložíme buď do kuchyňského robota, nebo do mísy a pomocí hnětacích spirál vmícháme do těsta parmezán, 120 g ementálu a tymián. Následně přidáváme postupně jedno po druhém čtyři vejce, další vždy až předchozí prolne s těstem, které občas odškrabujeme ode stěn. |
2 | Těsto přemístíme do pevného sáčku, z něhož ustřihneme roh, aby se vytvořil kulatý otvor o průměru asi 1,5 cm. Na dva plechy vyložené pečicím papírem vytlačujeme ze sáčku bochánky. Zbylé vejce rozšleháme s jednou lžíci vody a zlehka jím kuličky potřeme. Tak také zaoblíme vrcholy bochánků. Posypeme zbývajícími 30 g ementálu a ozdobíme tymiánem. Gougères pečeme v troubě předehřáté na 200°C, až se nafouknou a zezlátnou (asi 20 až 25 minut). Tak bude jejich střed hotový, ale stále měkký. Necháme je částečně zchladnout a podáváme. |
Poznámka
Místo ementálu můžeme použít jiný polotvrdý sýr, například čedar, fontinu nebo gruyère.