Budínský guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Budínský guláš
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37663 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
400 g | Cibule |
1 kg | Hovězí maso zadní |
500 ml | Hovězí vývar základní |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
280 g | Paprika červená |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
3 g | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
5 g | Sůl |
450 g | Brambory |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 ml | Smetana zakysaná 15% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 116,0mg |
Draslík | 842,1mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 96,1mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Olej slunečnicový, Paprika červená, Paprika mletá sladká, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Brambory mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana zakysaná 15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Budínský guláš postup přípravy receptu:
1 | V pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka je dohněda smažíme. |
2 | Děrovanou naběračkou maso vyndáme. Stáhneme oheň a k tuku přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, drcený česnek a několik minut je za občasného míchání zpěníme. |
3 | Vsypeme mouku a téměř všechnu mletou papriku, 1 minutu mícháme a zahříváme. Přilijeme vývar, vaříme a mícháme, až omáčka zhoustne. |
4 | Do pekáče vrátíme maso, přidáme rajčata, rajský protlak, sůl a pepř. Znovu přivedeme k varu, přikryjeme a 1 hodinu podusíme. |
5 | Přidáme nakrájené papriky, brambory a podusíme, až jsou maso a brambory měkké. |
6 | Guláš ochutnáme a případně dosolíme nebo dopepříme. Přimícháme zakysanou smetanu a před podáváním mírně poprášíme zbylou mletou paprikou. |