Grilovaný chřest se smetanovou bramborovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilovaný chřest se smetanovou bramborovou omáčkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37680 |
Ingredience
20 ks | Chřest zelený |
2 polévková lžíce | Estragon |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Bramborová smetanová omáčka | |
---|---|
500 g | Brambory |
2 ks | Cibulka jarní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř bílý |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 48,4mg |
Draslík | 662,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Estragon, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná, Brambory, Cibulka jarní, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Olej olivový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Grilovaný chřest se smetanovou bramborovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Do horkého oleje dáme vylouhovat čerstvé větvičky estragonu. Jarní cibulku nasekáme najemno. Chřest oloupeme a dáme vařit na dvě minuty do vroucí, osolené vody. Po dvou minutách vařený chřest rychle vybereme a dáme zchladit do studené vody s ledem, aby si chřest zachoval jasnou barvu. Těsně před grilováním necháme chřest krátce okapat, posypeme pepřem a solí a ihned na rozpáleném roštu grilujeme. Chřest při grilování jedenkrát obrátíme a potřeme máslem. Chřest je hotový, když jsou na něm obtisklé tmavé mřížky z grilu. Servírujeme teplé tak, že na na rozhřáté talíře rozdělíme bramborovou omáčku, na kterou rozdělíme grilované výhonky chřestu – asi 6 výhonků na 1 porci – a chřest pokapeme několika kapkami estragonového oleje. |
2 | Smetanová bramborová omáčka: brambory rozmačkáme na kaši. Jemně nasekanou cibulku necháme v pánvi na másle zesklovatět a změknout. Vmícháme ji do rozmačkaných brambor, do kterých ještě zapracujeme smetanu a mléko tak, aby vznikla řídká kaše. Osolíme a opepříme. |