Chřest se smrži ve smetanové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřest se smrži ve smetanové omáčce
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37718 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
600 g | Brambory |
1 kg | Chřest bílý |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
2,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
30 g | Smrže sušené |
2,5 kávová lžička | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 75,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,4mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Chřest bílý, Cukr krupice, Pepř bílý, Řeřicha, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Smetana 33% (šlehačka), Smrže sušené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřest se smrži ve smetanové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Sušené smrže důkladně očistíme a pak je asi na 40 minut namočíme do vlažné vody (1 litr). Řeřichu omyjeme a necháme odkapat. |
2 | Nové malé brambory omyjeme, oškrabeme a dáme je v celku vařit do osolené (0,5 lžíce) vody (1,5 litru). Vaříme je asi 12-15 minut, scedíme a dáme na plech do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme je dozlatova asi 15-20 minut při 200 °C. |
3 | Čerstvý bílý chřest oloupeme škrabkou. Hlavičky neloupeme. Důležité je zbavit se vláken, která by po uvaření způsobila hořkost pokrmu. Odřízneme zespodu dřevnaté části. Chřest nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm. |
4 | V hrnci si přivedeme k varu 2 litry vody. Přidáme 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru a 2 lžičky másla. Bílý chřest vaříme 8-12 minut, posléze scedíme. |
5 | Smrže scedíme a vodu zachytíme (1 dl). Důkladně je vysušíme a v hluboké rozpálené pánvi s olivovým olejem (2 lžíce) a máslem (1 lžíce) lehce restujeme (až 1 minutu). Smrže vyjmeme, na pánev přidáme máslo (1 lžíci) a rozpálíme ho na správnou teplotu. Odkapaný chřest krátce restujeme (1-2 minuty). Pak jej z pánve vyjmeme. |
6 | V hrnci si ohřejeme smetanu, pomalu vaříme, přimícháme podle chuti sůl a bílý pepř. Jakmile se trochu odpaří a začíná houstnout, přidáme 3 lžíce vody ze smržů, přimícháme chřest, smrže a prohřejeme. |
7 | Brambory rozdělíme na talíře, posypeme natrhanou řeřichou, přidáme chřest se smrži, polijeme omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Nové brambory, jsou-li pěkné, lze použít i neoškrábané, důkladně omyté.