Chřest se šunkou a bazalkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřest se šunkou a bazalkovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37720 |
Ingredience
2,5 kg | Chřest zelený |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 špetka | Sůl |
200 g | Šunka dušená |
2,5 l | Voda pitná |
Holandská omáčka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Bazalka |
130 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Šťáva citrónová |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 124,6mg |
Draslík | 57,6mg |
Vláknina | 515,9mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Bazalka, Rajčata, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Šunka dušená, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Šťáva citrónová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřest se šunkou a bazalkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Chřest oloupeme a dáme vařit se lžičkou cukru do vroucí, osolené vody ve svazcích. Po uvaření měkký chřest necháme okapat. Chřestový vývar uchováme pro další použití. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Bazalku nasekáme nadrobno. |
2 | Servírujeme teplé tak, že svazky chřestu na talířích rozvážeme, obložíme plátky šunky a přelijeme připravenou holandskou omáčkou s rajčaty a částí sekané bazalky. Zbytkem sekané bazalky posypeme pokrm před podáváním. |
3 | Holandská omáčka s rajčaty a bazalkou: ve větším kastrůlku rozšleháme žloutky s citrónovou šťávou, solí a mletým bílým pepřem. Tuto směs mícháme nad mírným plamenem ve vodní lázni do zhoustnutí. Rozpustíme máslo, které po částech vmícháme do směsi. Nakonec rozředíme směs 3 lžícemi chřestového vývaru a vmícháme nadrobno nakrájená rajčata. |
Poznámka
Tento pokrm podáváme s vařenými novými brambory.