Sýrové fondue s bílými hřiby - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrové fondue s bílými hřiby
Sýrové fondue s bílými hřiby
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 37724 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
500 g | Bageta |
2 stroužek | Česnek |
40 g | Cibule perlová |
100 g | Hříbky čerstvé |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
40 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
400 g | Sýr Ementál (Primátor) |
400 g | Sýr Gruyére |
4 dl | Víno bílé |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 212,0mg |
Draslík | 435,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Česnek, Hříbky čerstvé, Pepř bílý, Sýr Gruyére, Víno bílé, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule perlová, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrové fondue s bílými hřiby postup přípravy receptu:
1 | Sýry Gruyere a Emental necháme v pokojové teplotě asi 1 hodinu, pak je nastrouháme, dáme do mísy a promícháme s 2 lžícemi maizeny. Očištěné a omyté bílé hřiby osušíme a nakrájíme na kostky. Malé perlové cibulky očistíme. Bílou bagetu pokrájíme na kostky velikosti sousta a odložíme do mísy (každý kousek by měl mít kůrku). |
2 | Očistíme 2 stroužky česneku, jeden stroužek posekáme nadrobno, druhým rozpůleným stroužkem vytřeme dno a stěny hlubší silnostěnné pánve. V míse promícháme oba sýry, maizenu (škrob), bílý pepř a špetku zázvoru. |
3 | Rozehřejeme máslo a za stálého míchání cibulku, posekaný česnek a hřiby zpěníme. Zmírníme teplotu, přilijeme 3 dl vína, přidáme česnek a pomalu přivedeme k varu. Po hrstech zašleháváme sýr a necháme ho za stálého míchání rozpustit. Po každém přidání hrsti sýru prošleháme směs dohladka a přidáváme po lžících zbylé víno. |
4 | Pak roztopenou směs přesuneme do nádoby na fondue a udržujeme ji teplou tak, že ji postavíme na stůl nad zapálený hořáček. |
5 | Každý host si napichuje na dlouhou vidličku kousky bagety a namáčí je v horkém fondue. |