Bramborový koláč s mletým hovězím masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový koláč s mletým hovězím masem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37786 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
50 g | Celer řapíkatý |
150 g | Cibule |
750 g | Hovězí maso mleté |
300 ml | Hovězí vývar základní |
2 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká |
120 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce | Omáčka pikantní worcesterová |
3 g | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
5 g | Sůl |
Bramborová kaše | |
---|---|
750 g | Brambory |
30 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
125 g | Sýr Čedar |
1,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 158,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 370,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,8mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Hovězí maso mleté, Hovězí vývar základní, Olej slunečnicový, Sůl, Brambory, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Omáčka pikantní worcesterová, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový koláč s mletým hovězím masem postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, celer, mrkev a 3 minuty smažíme. Přidáme mleté maso a dále asi 5 minut společně smažíme. |
2 | Přisypeme mouku, zamícháme a zahříváme 1 minutu. Přidáme vývar, rajský protlak, worcesterskou omáčku, sůl, pepř. Asi 45 minut za občasného míchání podusíme. |
3 | Ve slané vodě uvaříme doměkka oloupané brambory, scedíme je a necháme dobře okapat. Přidáme máslo a mléko a brambory rozmícháme na kaši. Osolíme, opepříme a přidáme strouhaný sýr. |
4 | Do zapékací misky dáme masovou směs a zakryjeme bramborovou kaší. Pečeme 20-25 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Kaše má být zlatohnědá a náplň musí být dobře propečená. |
5 | Ihned podáváme. |
Tomuto jídlu doma říkáme pastýřský koláč a máme ho rádi. Když jsem zalila maso vývarem, trochu jsem se lekla, protože to hodně zřídlo, ale bez pokličky se tekutina během určené doby vyvařila a vše pak bylo v pořádku. Část nastrouhaného čedaru jsem si nechala na závěrečné posypání, aby se vytvořila krusta. Hodnotím kladně