Plněná telecí pečeně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněná telecí pečeně
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 37802 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,3 kg | Telecí kýta |
150 ml | Vývar drůbeží |
Marináda | |
---|---|
10 g | Citronová kůra |
40 ml | Citronová šťáva |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
3 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
20 g | Tymián čerstvý |
150 ml | Víno bílé |
Nádivka | |
10 g | Citronová kůra |
30 g | Máslo čerstvé |
3 g | Pepř černý mletý |
40 g | Šalotka |
40 g | Slanina vepřová |
75 g | Špenát listový čerstvý |
60 g | Strouhanka |
5 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 256,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,1mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Telecí kýta, Citronová kůra, Citronová šťáva, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Citronová kůra, Šalotka, Slanina vepřová, Špenát listový čerstvý, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vývar drůbeží, Olej olivový, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněná telecí pečeně postup přípravy receptu:
1 | Přísady na marinádu smícháme, naklepané maso v marinádě několikrát |
2 | obrátíme a 2 dny necháme v chladničce marinovat. |
3 | Nádivka: kostičky slaniny vyškvaříme, přidáme máslo a nasekanou šalotku a osmažíme ji. Přidáme nakrájený špenát a na šalotce jej asi 3 minuty průběžně promícháváme a upravujeme. Sejmeme z ohně, přidáme citronovou kůru, strouhanku, podle chuti sůl a pepř. Zamícháme, směs spojíme vejcem a necháme úplně vychladnout. |
4 | Maso z marinády vyndáme, marinádu uchováme. Maso potřeme nádivkou a zavineme. |
5 | Maso dáme na pekáč a podlijeme marinádou. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Pečeme 25 minut na každých 500 g v předehřáté troubě při 180 °C (plyn 4), až z masa vytéká čirá šťáva. Maso přemístíme na talíř, volně překryjeme alobalem a necháme na teplém místě 10 minut stát. |
6 | Odstraníme snítky tymiánu. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme zbytek marinády a vývaru, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu 5 minut povaříme, aby zhoustla a svařila se asi na polovinu. |
7 | Šťávu ochutnáme, dokořeníme a nakrájíme maso a servírujeme. |